General Knowledge Quiz 251


1. Mixed Soil is found in which region of MP State?
(a) Northern Madhya Pradesh
(b) Malwa region
(c) Baghelkhand region
(d) in parts of Gwalior and Chambal division

2. How many National Parks are in Madhya Pradesh?
(a) 8 National Parks
(b) 9 National Parks
(c) 10 National Parks
(d) 11 National Parks

3. How many sites in Madhya Pradesh have been declared World Heritage Sites by UNESCO?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

4. MP has the largest reserves of .... in India.
(a) Diamond and copper
(b) Manganese
(c) Coal
(d) Dolomite

5. Devi Ahilyabai Holkar International Airport is in...
a) Jabalpur
(b) Gwalior
(c) Indore
(d) Bhopal

6. Number of Airports in MP State is...
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

7. Madhya Pradesh state is made up of 50 districts, which are grouped into.... divisions.
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10

8. Sitoliya is ....of MP State
(a) Dance
(b) Dish
(c) Traditional game
(d) Song

9. In which year IIM Indore came into existence?
(a) 1961
(b) 1963
(c) 1996
(d) 1998

10. Where Tansen and Baiju Bawra, were born in present-day Madhya Pradesh?
(a) Indore
(b) khandwa
(c) Gwalior
(d) Ujjain

11. The birthplaces of playback singers Kishore Kumar is.....
(a) Gwalior
(b) Ujjain
(c) Indore
(d) khandwa

12. .....the oldest Urdu newspaper of the MP state.
(a) Nai Duniya,
(b) Nadeem
(c) Rajasthan Patrika,
(d) Farz

13. Which one of them is the only Sindhi newspaper in MP state?
(a) Nadeem
(b) Rajasthan Patrika
(c) Farz
(d) Nai Duniya

14. Where is Nehru Stadium located in MP State?
(a) Gwalior
(c) Bhopal
(d) Ujain

15. Government of India/WWF launched “Project Tiger” in which year?
(a) 1971
(b) 1972
(c) 1973
(d) 1974

1. d
2. b
3. b
4. a
5. c
6. c
7. d
8. c
9. d
10. c
11. d
12. b
13. c
14. b
15. c