General Knowledge Quiz 250


1. The Thar Desert (Rajasthan) is present  in the ...... part of the Indian subcontinent
(a) Southwest 
(b) Northwestern
(c) Southeast
(d) Northeast

2.Thar Desert extends from ..... and surrounded by the Aravalli Ranges on the east.
(a) Indus River
(b) Ghaggar River
(c) Sutlej River
(d) None of the above

3.Where is Arid Forest Research Institute situated in Rajasthan ?
(a) Jodhpur 
(b) Udaipur
(c) Chittorgarh
(d) Tiwara

4. In which year Oil India Limited's discovered natural gas in the Jaisalmer basin.
(a) 1986
(b) 1987
(c) 1988
(d) 1989

5. The Taj Mahal was built with white marble mined from Makrana in  ...district
(a) Barmer
(b) Nagaur
(d) Bikaner

6. Rajasthan is the .... largest source of cement in India.
(a) First
(b) second
(c) Third
(d) Fourth

7. Which lake produces Sodium Sulphate salt in Rajasthan State?
(a) Sambhar
(b) Tal Chhapar
(c) Didwana lake 
(d) Pachpadra

8. The ..... is a river of western Rajasthan state, India.
(a) Sagi
(b) Sukri
(c) Bandi
(d) Luni

9. The Ajmer district is divided into ..... subdivisions,
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

10. According to the 2011 census Ajmer district has a population of  .....
(a) 2,584,903
(b) 2,584,913
(c) 2,584,923
(d) 2,584,933 

11. Jaisalmer is located 575 kilometres .... from Jaipur.
(a) North
(b) West
(c) East
(d) South

12. Who built Lake Palace  in Rajasthan?
(a) Maharana Jagat Singh II
(b) Mughal Emperor Shah Jahan
(c) Maharana Udai Singh II
(d) None of the above

13.Chittorgarh is  located in the .... part of the state of Rajasthan
(a) Northen
(b) southern
(c) East
(d) West

14. Mount Abu, famous for Dilwara Temples, a sacred pilgrimage for.... .
(a) Buddhists
(b) Sikhs
(c) Hindus
(d) Jains

15. Kota is renowned for its IIT JEE preparation and bounded on the north by....District
(a) Baran
(b) Bundi 
(c) Jhalawar District
(d) Chittorgarh

1. b
2. c
3. a
4. c
5. b
6. b
7. c
8. d
9. c
10. b
11. b
12. a
13. b
14. d
15. b