Science Quiz - Questions Along with Answers


1. Elasticity of various materials is controlled by its
(a) Ultimate tensile stress
(b) Proof stress
(c) Stress at yield point
(d) Stress at elastic limit
Answer. (d)

2. Ratio of direct stress to volumetric strain in case of a body subjected to three mutually perpendicular
stress of equal intensity, is
(a) Young’s modulus
(b) Bulk modulus
(c) Modulus of rigidity
(d) None of the above
Answer. (b)

3. Moment diagram for a cantilever beam carrying linearly varying load from zero at free end to maximum at supported end will be
(a) Rectangle
(b) Triangle
(c) Parabola
(d) Cubic parabola
Answer. (d)

4. A large cylindrical vessel was sealed in summer. What is likely to happen to it in winter
(a) Nothing
(b) Explode
(c) Buckle and collapse
(d) Become lighter
Answer. (c)

5. In thick cylinders, the stress can be uniformly distributed over the thickness by the method of pre-stressing as
(a) Self-hooping
(b) Constructing laminated cylinders
(c) Shrinking hollow cylinder over main cylinder
(d) Any one of the above
Answer. (d)

6. Ratio if lateral strain to linear strain elastic limit, is known as
(a) Young’s modulus
(b) Bulk modulus
(c) Modulus of rigidity
(d) Poisson’s ratio
Answer. (d)

7. Maximum shear stress in Mohr’s circle is equal to
(a) Radius of circle
(b) Diameter of circle
(c) Centre of circle from y-axis
(d) Chord of circle
Answer. (a)

8. In cantilever, irrespective of the type of loading, maximum bending moment and maximum shear force occur at
(a) Free end
(b) Under the load
(c) Fixed end
(d) Middle
Answer. (c)

9. If a material expands freely due to heating it will develop
(a) Thermal stresses
(b) Tensile stress
(c) No stress
(d) Bending
Answer. (c)

10. Poisson’s ratio is defined as the ratio of 
(a) Longitudinal stress and longitudinal strain
(b) Longitudinal stress and lateral stress
(c) Lateral stress and longitudinal stress
(d) Lateral stress and lateral strain
Answer. (c)

11. Change in the unit volume of a material under tension with increase in its Poisson’s ratio will
(a) Increase
(b) Decrease
(c) Remain same
(d) Unpredictable
Answer. (b)

12. In the tensile test, the phenomenon of slow extension of the material i.e. stress increasing with the time at a constant load is called
(a) Creeping
(b) Yielding
(c) Breaking
(d) Plasticity
Answer. (a)

13. For steel, the ultimate strength in shear as comapred to in tension is nearly
(a) Same
(b) Half
(c) One-third
(d) Two-third
Answer. (b)

14. Value of Poisson’s ratio for steel is between
(a) 0.01 to 01
(b) 0.23 to 0.27
(c) 0.25 to 0.33
(d) 0.4 to 0.6
Answer. (c)

15. Percentage reduction in the area of a cast iron specimen during tensile test would be of the order of
(a) More than 50%
(b) 25-50%
(c) 10-25%
(d) Negligible
Answer. (d)

16. In a tensile test, near the elastic limit zone
(a) Tensile strain increases more quickly
(b) Tensile strain decreases more quickly
(c) Tensile strain increases in proportion to the stress
(d) Tensile strain decreases in proportion to the stress
Answer. (a)

17. The property of a material by virtue of which it can be beaten or rolled into plates is called
(a) Malleability
(b) Ductility
(c) Plasticity
(d) Elasticity
Answer. (a)

18. In the buckling load for a given material depends on
(a) Slenderness ratio and area of cross-section
(b) Poisson’s ratio and modulus of elasticity
(c) Slenderness ratio and modulus of elasticity
(d) Slendemess ratio, area of cross-section and
modulus of elasticity
Answer. (d)

19. The stress developed in a material at breaking point in extension is called
(a) Breaking stress
(b) Fracture stress
(c) Yield point stress
(d) Ultimate tensile stress
Answer. (a)

20. In a tensile test on mild steel specimen, the breaking stress as compared to ultimate tensile stress is
(a) More
(b) Less
(c) Same
(d) More/less depending on composition
Answer. (b)

21. Two beams have same depth but one beam has double the width of the other. The elastic strength of double width beam compared to other beam will be
(a) Same
(b) Half
(c) Double
(d) One-fourth
Answer. (b)

22. When a rectangular beam is loaded longitudinally, shear develops on
(a) Top fibre
(b) Middle fibre
(c) Bottom fibre
(d) Every horizontal plane
Answer. (d)

23. For a cantilever beam of uniform width in plan and loaded by a concentrated load at the end, profile of the shape of the beam in elevation, in  order that beam is of uniform strength, should be
(a) Uniform depth
(b) Triangular
(c) Parabola
(d) Cubic parabola
Answer. (c)

24. Poisson ’s ratio determined by taking reading when load is applied gradually compared to that taken with load applied at a faster rate would be
(a) Same
(b) Different
(c) More or less same
(d) Depends on other factors
Answer. (b)

25. Stresses at any point in the thick cylinder are
(a) Tensile
(b) Compressive
(c) Shear
(d) Principal
Answer. (d)