History Quiz


1. Arrange the following rulers chronologically:
1. Chandragupta I                        
2. Samudragupta
3. Chandragupta II                                        
4. Kumaragupta l
5. Skandagupta
(a) 1,4, 3, 5,2                  
(b) 2, 1,3, 4,5
(c) 1, 2, 3, 4, 5                
(d) 1, 2, 4, 3, 5
Answer. (c)

2. Which of the following Gupta rulers defeated the Huna ruler, Mihirakula?
(a) Skanda Gupta                         
(b) Buddha Gupta
(c) Narasimha Gupta                  
(d) Yasodharman
Answer. (d)

3. The practice of image worship began among the followers of Brahmanism with
the emergence of:
(a) Shaivism                                   
(b) Ajivikas
(c) Bhagavatism                            
(d) Atharvaveda
Answer. (c)

4. Which of the following works and authors is/are correctly matched?
1. Kiratarjuniya              - Bharavi
2. Panchatantra             -Sudraka
   3. Kumarsumbhava      - Kalidasa
4. Surya Sidhanta          - Varahamihira
(a) 2 only                           
(b) 3 and 4
(c) 1 and 3                       
(d) 2 and 4
Answer. (c)

5. The work Devichandraguptam is related to:
(a) Samudra Gupta                     
(b) Chandra Gupta ll
(c) Skanda Gupta                         
(d) Rama Gupta
Answer. (b)

6. Which of the following statements is not true regarding the Gupta society?
(a) The brahmanas claimed many privileges
(b) There was decline in the number of untouchables as compared to earlier periods
(c) The tribal chiefs were given a respectable position
(d) The position of the shudras improved
Answer. (b)

7. Consider the following, observations:
1. Taxes in India are very light.
2. The highways are not safe for travellers.
3. People do not lock their Houses while going out.
4. Taxes and laws are very oppressive.
Which of these observations were made by Fa-hien, the Chinese traveller, who visited India ?
(a) 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3                                       
(d) 2 and 4
Answer. (c)

8. In the courtyard of the Quwwatul Islam Mosque of Delhi stands the famous iron pillar
in the memory of:
(a) Ashoka                                      
(b) Chandra
(c) Harsha                                       
(d) Anangapala
Answer. (b)
9. By tradition, the famous lexicographer Amarasimha was a contemporary of who of
the following?
(a) Asvaghosa                               
(b) Panini
(c) Patanjali                                    
(d) Kalidasa
Answer. (d)

10. Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire?
(a) Amoghavarsha                                       
(b) Dantidurga
(c) Dhruva                                       
(d) Krishna l
Answer. (b)

11. Match the following:
A. Indica                   1. Megasthenes
B. Mudrarakshasa  2. Vishakhadutta
C. Arthashastra       3. Harshavardhana
D. Ratnavali             4. Kautilya
(a) 1234     
(b) 1243
(c) 2143     
(d) 1342
Answer. (b)

12. Match the following:
A. Dhanvantri            1. Chandragupta Vikramaditya
B. Banabhatta            2. Harshavardhana
   C. Harisena            3. Samudragupta
D. Amir Khusrau        4. Alauddin Khilji
                                5. Kanishka                         
      A B C D   
(a) 1 2 3 4  
(b) 2 3 4 5
(c) 3 5 2 1  
(d) 4 1 3 5
Answer. (a)

13. In which period were the foreigners absorbed in large number in the Indian society?
(a) The Kushana Period
(b) The Gupta Period
(c) The Mauryan Period
(d) The Rajput Period
Answer. (b)

14. Kalidasa lived during the reign of:
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Chandragupta ll
Answer. (d)

15. What is the correct chronological order of the following foreign writers on India?
1. Megasthenes
2. Fahien
3. Ptolemy         
4. Pliny
(a) 1, 4, 2, 3  
(b) 1, 4, 3, 2
(c) 2, 3, 4, 1  
(d) 3, 4, 1, 2
Answer. (d)

16. Shrimad Bhagwat Gita contains:
(a) 14 chapters and 600 Sanskrit couplets (shlokas)
(b) 16 chapters and 650 Sanskrit couplets (shlokas)
(c) 18 chapters and 700 Sanskrit couplets (shlokas)
(d) None of these
Answer. (c)

17. The earliest extent (still standing) temples date from:
(a) The Vedic period                   
(b) The Maurya period
(c) The Gupta period                  
(d) The Shunga period
Answer. (c)

18. Who among the following has been called the ‘Napoleon of India’?
(a) Samudragupta                       
(b) Chandragupta
(c) Ashoka                                      
(d) Harshavardhana
Answer. (a)

19. “Use of white marble, long legs and slender frames, human beings as central characters and prominence of kings, princess and palaces” were the characteristic features of which one of the following ancient art forms of India ?
(a) Amaravati School of Art
(b) Gandhara School of Art
(c) Mathura School of Art
(d) Pahari School of Art
Answer. (a)

20. Which of the following is the correct chronological order?
(a) Kushans-Guptas-Sungas-Mauryas
(b) Mauryas-Sungas-Kushans-Guptas
(c) Guptas-Kushans-Mauryas-Sungas
(d) Sungas-Mauryas-Guptas-Kushans
Answer. (b)

21. Which of the following is/are correctly matched?
1. Allahabad                    : Samudragupta Prasasti
2. Aihole inscription        : Pulakesin II
3. Gwalior Prasasti          : Devapala
4. Hathigumpha              : Rudradaman inscription

(a) 1, 2 and 4                  
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4                       
(d) 2, 3 and 4
Answer. (b)

22. During the Gupta period a number of new castes made their appearance due to:
1. Assimilation of foreigners
2. Absorption of tribals
3. Rise of rich commercial and trading classes
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (d)

23. The silver coins issued by the Guptas were called:
(a) Rupayaka                 
(b) Karshapana
(c) Dinara                        
(d) Pana
Answer. (a)

24. During  Gupta period  which of the following places was not a seat of learning?
(a) Vaishali      
(b) Mathura
(c) Pataliputra
(d) Kanchi
Answer. (a)

25. Which of the following Gupta kings is famous for his courageous stand against the Hunas?
(a) Chandra Gupta II                                   
(b) Kumara Gupta
(c) Skanda Gupta                                         
(d) Buddha Gupta
Answer. (c)