General Knowledge (GK) MCQ


1. A customer can approach banking ombudsman if he does not get satisfactory response to his grievance from the bank within how many days?
A) 5
B) 20
C) 30
D) 40
E) None

2. National Civil Services Day in India is observed on-
A) April 23
B) April 24
C) April 18
D) April 21
E) None

3. CAG was in the news recently due to 2G spectrum scam. It stands for
A) Commissioner and Auditor General
B) Comptroller and Auditor General
C) Chief Auditor General
D) Chairman and Auditor General
E) None of these

4. FPO stands for?
A) Follow-on public offer
B) First public offer
C) Free public offer
D) Frequent public offer
E) None of these

5. The structure of Basel II is based on how many pillars?
A) One
B) Two
C) Three
D) Four
E) None of these

6. The Monetary and Credit Policy is reviewed by RBI after a gap of
A) One month
B) Three months
C) Six months
D) One year
E) None of these

7. Hosni Mubarak is associated with which country?
A) Tunisia
B) Sudan
C) Libya
D) Syria
E) Egypt

8. Who has been appointed as the new chairman of the Securities Exchange Board of India (SEBl)?
A) NK Sinha
B) Sushma Seth
C) Darshan Mehta
D) UK Sinha
E) None of these

9. Who has been appointed as the head of the reconstituted National Security Advisory Board (NSAB)?
A) Shyam Saran
B) Anil Kakodkar
C) C Rajamohan
D) Naresh Chandra
E) None of these

10. What is India's position current FIFA rankings?
A) 120th
B) 132nd
C) 144th
D) 150th
E) None of these

11. What percentage of its total crude oil is imported by India?
A) 40%
B) 50%
C) 60%
D) 80%
E) None of these

12. In Global Gender Gap Report, India has been ranked at?
A) 97th
B) 107th
C) 112th
D) 122nd
E) None of these

13. At present, what is RBI's share in NABARD equity?
A) 100%
B) 74%
C) 51%
D) 1%
E) None of these

14. Who has been appointed as the first chief of the National Green Tribunal (NGT)?
A) Dhanendra Kumar
B) Lokeshwar Singh
C) SushmaNath
D) Sam Pitroda
E) None of these

15. India has finally woken up to the needs of the country's elderly. With the number of people in the 60-plus age group in India expected to increase to 100 million in 2013 and to 198 million in 2030, the health minister is all set to roll out the?
A) National Programme for Health care for the Elderly
B) National Programme for Senior Citizens
C) National Programme for Old Aged
D) Rashtriya Vriddha Swasthya Yojana
E) None of these

16. In accordance with the Centre's policy to open more banks in rural areas, a target has been set to open at least one bank branch in each of the 72,000 villages in the country by?
A) 2012
B) 2013
C) 2014
D) 2015
E) None of these

17. The number of Padma Vibhushan Awardees this year is?
A) 13
B) 15
C) 16
D) 17
E) None

18. The Indian music director who was nominated for Oscar Award this year is?
A) AR Rehman
B) Bappi Lahiri
C) Gulzar
D) Chakri
E) None of these

19. An IPO is?
A) Initial price offered by a private limited company to its shareholders
B) An offer by an unlisted company for sale of its shares for the first time to the public
C) Used to increase the share capital of an unlisted company
D) A book building process
E) None of these

20. Private equity investors, invest in a company based mainly on?
A) The age of the company
B) The location of the company
C) The activity undertaken by the company
D) The creditability and the valuation of the company
E) The existing profitability of the company

21. Deuce is a term used in?
a) Polo
b) Lawn tennis
c) Badminton
d) Boxing
e) Volley ball
A) a, b, c
B) b, c, d
C) c, d, a
D) a, b, e
E) b, c, e

22. ISI is the intelligence agency of?
A) United Kingdom
C) Israel
D) Pakistan
E) India

23. In broad gauge, the distance between the rails is?
A) 1·00 metre
B) 3 metre
C) 1·67 metre
D) 2·67 metre
E) 0·76 metre

24. CNBC and TV18 TV Channels essentially broadcast?
A) English News
B) Classic English Movies
C) Political Events and News
D) Business and Economic News
E) All important national and international news in English

25. According to a recent newspaper survey, which one of the following is the most preferred language for leisure reading among the Indian Youth ?
A) Hindi
B) Marathi
C) Bengali
D) Telugu
E) English

26. The RBI reviews its credit and monetary policy at regular inte-rvals and also in between. What is the purpose of the same?
1) To ensure that inflation does not cross the limit
2) To ensure that banks have enough liquidity
3) To ensure that cost of the fund does not reach a very high level
A) Only 1
B) only 2
C) All, 1, 2 & 3
D) Only 2 and 3
E) None of these

27. The name of the white revolution is associated with?
A) J. V. Narlikar
B) J. C. Bose
C) Kurien Verghese
D) M. S. Swaminathan
E) C. Rangarajan

28. The cabinet committee recently approved the 'IGMSY' a scheme for the welfare of the people of India. Who amongst the following will get the benefit of the scheme?
A) Pregnant, lactating women and infants
B) Children upto 12 years of age
C) Youth
D) Old and Senior Citizens
E) All the above

29. The Govt. of India provides direct financial support to which of the following schemes?
A) Jeevan Bharati Scheme
C) Sampoorna Grameen RozgarYojana
D) Packing Credit Guarantee Scheme
E) All of the above

30. Who amongst the following is the author of the Book 'A Bend in the River' ?
A) V S. Naipaul
B) Arun Shourie
C) Octavia paz
D) Daniel Defoe
E) Walter Scott

31. Government recently set up a Ta-sk Force to plug fund wastage? The task force is headed by?
A) Justice Sri Krishna
B) Nandan Nilekani
C) C. Rangrajan
D) Dr. Bimal Jalan
E) None of these

32. Which of the following countries recently decided to continue £ 28 million annual aid to India ?
A) U.S.A.
B) U.K.
C) The Netherlands
D) France
E) None of these

33. India in February 2011 signed Free Trade Agreement with?
A) Japan
B) Indonesia
C) South Korea
D) Australia
E) None of these

34. India has signed Comprehensive Economic Cooperation Agreement with?
A) Indonesia
B) Vietnam
C) Malaysia
D) Saudi Arabia
E) None of these

35. Energy Giant BP PIC is a companyof?
D) Sudan
E) None of these

36. Jhalanath Khanal has been sworn in as the Prime Minister of?
A) Bhutan
B) Sri Lanka
C) Nepal
D) India
E) None of these

37. Who among the following has been honoured with the Fakhru-ddin Ali Ahmed Memorial Award for National Integration 2008 ?
A) M. J. Akbar
B)Swami Agnivesh
C) Javed Akhtar
D) Digvijay Singh
E) None


1) C 2) D 3) B 4) A 5) C 6) B 7) E 8) D 9) D 10) C 11) D 12) C
13) D 14) B 15) A 16) A 17) A 18) A 19) B 20) E
21) E 22) D 23) C 24) D 25) E 26) C 27) C 28) A 29) C 30) A
31) B 32) B 33) A 34) C 35) A 36 ) C 37) B