General Awareness Questions (FCI exam)

Tags


1. Which one of the following is a military alliance ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C) NATO
(D) NAFTA

Ans : C

2. World Development Report is an annual publication of
(A) UNICEF
(B) UNDP
(C) WTO
(D) World Bank

Ans : D

3. Which one of the following is correct ?
Player: Sport
(A) jeev Milkha Singh :Tennis
(B) Jhulan Goswami :Cricket
(C) Baichung Bhutia:Hockey
(D) Pankaj Advani:Badminton

Ans : B

4. Naina Devi peak forms a part of
(A) Himalayan range located in Sikkim
(B) Himalayan range located in Kumaon region
(C) Himalayan range located in Nepal
(D) Himalayan range located in Jammu & Kashmir

Ans : A

5. Nilgiri, Himgiri and Beas are?
(A) Aircraft Carrier ships
(B) Frigates
(C) Nuclear submarines
(D) Oil tankers of ONGC

Ans : B

6. The age of a tree can be calculated by
(A) Number of branches
(B) Its height
(C) Girth of its trunk
(D) Number of its annual rings

Ans : D

7. Which one of the statements below explains the external economies of scale ?
(A) Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise
(B) Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and managers
(C) A manufacturer spreading the research and development cost over the output
(D) A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase

Ans : C

8. Which one of the following types of unemployment is common in
Indian agriculture ?
(A) Frictional
(B) Structural
(C) Disguised
(D) Seasonal

Ans : D

9. A rolling plan refers to a plan which
(A) Does not change its targets every year
(B) Changes its allocations every year
(C) Changes its allocations and targets every year
(D) Changes only its targets every year

Ans : C

10. An instrument of qualitative credit control in India is?
(A) Open market operations
(B) Credit rationing
(C) Change in reserve ratio
(D) Bank rate policy

Ans : B

11. Laissez-faire is a feature of?
(A) Socialism
(B) Communism
(C) Capitalism
(D) Mixed Economy

Ans : C

12. Which one of the following is not a source of the tax revenue in Indian States ?
(A) Land Revenue
(B) Motor Vehicle Tax
(C) Entertainment Tax
(D) Corporate Tax

Ans : D

13. Which is the biggest enterprise of the Government of India ?
(A) Postal and Telegraph
(B) Railways
(C) Banking
(D) FCI

Ans : B

14. In which type of competition does Marginal Revenue Curve coincide with Average Revenue Curve ?
(A) Monopoly
(B) Imperfect Competition
(C) Perfect Competition
(D) Monopolistic Competition

Ans : C

15. Demonstration effect means?
(A) Effect of advertisement
(B) Imitating effect of consumption
(C) Effect of entertainment
(D) Effect of an experiment

Ans : B

16. Homogeneous product is a feature of?
(A) Imperfect market
(B) Monopoly
(C) Oligopoly
(D) Perfect market

Ans : D

17. Which part of the Indian Constitution declares the Ideals of Welfare State ?
(A) Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties
(C) Preamble
(D) Directive Principles of State Policy

Ans : D

18. Who said, "Parliamentary System provides a daily as well as a periodic assessment of the Government" ?
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Shri B. N. Rao
(C) Shri Iawahar Lal Nehru
(D) Dr.Rajendra Prasad

Ans : A

19. The legal advisor to the State Government is known as?
(A) Advocate-General
(B) Attorney-General
(C) Solicitor-General
(D) State Public Prosecutor

Ans : A

20. The maximum duration of Zero Hour in Lok Sabha is?
(A) 30 minutes
(B) One hour
(C) Two hours
(D) Unspecified

Ans : B

21. Which agency acts as coordinator between Union Government,
Planning Commission and State Governments ?
(A) National Integration Council
(B) Finance Commission
(C) National Development Council
(D) Inter-State Council

Ans : C

22. When will demand become a grant ?
(A) When a demand is proposed
(B) After the discussion on demand is over
(C) After the demand is granted
(D) When the Budget Session is closed

Ans : C

23. What makes the ]udiciary the guardian of the Constitution ?
(A) Independence
(B) Service Conditions
(C) Salary
(D) ]udicial Review

Ans : D

24. What is the name of judicial organ of UNO ?
(A) Supreme Court
(B) Court of International justice
(C) Judicial Forum
(D) international Court of Justice

Ans : D

25. The Election disputes regarding the Election of President and Vice-President can be heard by?
(A) Parliament
(B) Central Election Commission
(C) Supreme Court
(D) Attorney-General of India

Ans : C

26. Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should consist of?
(A) The village, the block and the district levels
(B) The mandal and the district levels
(C) The village, the district and the State levels
(D) The village, the mandal, the district and the State levels

Ans : A

27. Which of the following has banned ’floor crossing' by the members elected on a party
ticket to the legislature ?
(A) 52nd Constitution Amendment
(B) Representation of People Act
(C) National Security Act
(D) Maintenance of Internal Security Act

Ans : A

28. The expression ’Creamy Layer' used in the judgment of the Supreme Court relating to the case regarding reservations refers to?
(A) Those sections of society which pay Income-tax
(B) Those sections of socially and educationally backward classes of the society that are economically advanced
(C) Those sections of the society that are considered advanced according to Karpuri Thakur formula
(D) All sections of upper castes of the society

Ans : B

29. When was the Panchtantra written ?
(A) Maurya Period
(B) Kanishka Period
(C) Gupta Period
(D) Harsha Period

Ans : C

30.Which one among the following is regarded as the 'Magna Carta' of Indian education ?
(A) Wood's Despatch
(B) Hunter’s Commission
(C) Sadler Commission
(D) Wardha Scheme

Ans : A

31. The heaviest body of our Solar system is?
(A) Sun
(B) Uranus
(C) Jupiter
(D) Saturn

Ans : A

32. From amongst the following name the famous Indian ornithologist
(A) Dr. Salim Ali `
(B) Dr. Gopalasamudram N.Ramachandran
(C) Dr.J.B. S. Haldane
(D) Dr. H, G. Khorana

Ans : A

33. 'The Lost Child' was written by-
(A) Nirad C. Chowdhury
(B) Mulk Raj Anand
(C) Khushwant Singh
(D) Annie Besant

Ans : C

34. Dr. M. S. Swaminathan has dist inguished himself in which of the
following fields ?
(A) Nuclear Physics
(B) Agriculture
(C) Astrophysics
(D) Medicine

Ans : B

35. The Headquarters of UNESCO is at?
(A) Rome
(B) Geneva
(C) Paris
(D) New York

Ans : C

36. Ianuary 15 is celebrated as the
(A) Army Day
(B) Martyr’s Day
(C) Independence Day
(D) Ugadhi

Ans : A

37. Bijapur is known for its
(A) Heavy rainfall
(B) Rock Temple
(C) Gol Gumbaj
(D) Statue of Gomateshwara

Ans : C

38.The Americans are also known as?
(A) Kiwis
(B) Yankees
(C) Tories
(D) None of the above

Ans : B

39. An element which does not react with oxygen is?
(A) Chlorine
(B) Iodine
(C) Helium
(D) Nitrogen

Ans : C

40. During sleep, man’s blood pressure?
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Fluctuates
(D) Remains constant

Ans : B

1 comments so far

hw cud laissez faire b da feature of capitalism?