Computer Awareness Quiz


1. Selection of command- 
(A) Opens the copy of the document in preview 
(B) Prints the copy of displayed document
(C) Brings change in expansion of displayed document
(D) Saves the copy of displayed document
(E) None of these
Ans: (C)

2. You organize files by storing them in- 
(A) archives
(B) folders
(C) indexes   
(D) lists
(E) None of these
Ans: (B)

3. How many different documents can you have open at anyone time ? 
(A) No more than three
(B) Only one
(C) As many as your computer memory will hold
(D) No more than you taskbar can display
(E) None of these
Ans: (C)

4. What type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer network ? 
(A) Printers
(B) Speakers
(C) Floppy disk drives
(D) Keyboards
(E) None of these
Ans: (A)

5. Directory in directory is called- 
(A) Mini directory
(B) Junior directory
(C) Part directory
(D) Sub-directory
(E) None of these
Ans: (D)

6. Such a pre-made document, which has coordinating font, layout and background, is- 
(A) Guide   
(B) Model
(C) Ruler   
(D) Template
(E) None of these
Ans: (D)

7. In order to create columnar data in Word you need to- 
(A) Tab consecutively until your cursor reaches the desired place
(B) Set tabs or use the Table menu
(C) You need to use Excel
(D) Press the space bar until your cursor reaches the desired place
(E) None of these
Ans: (E)

8. Saving is a process- 
(A) To copy the document from memory to stroage medium
(B) To bring change in present status of the document
(C) To change the face or entire form
(D) To develop the document by recording the text with the use of keyboard
(E) None of these
Ans: (A)

9. To insert a word into the middle of a sentence- 
(A) move the cursor to the desired location in the sentence and type the new word
(B) move the cursor to the desired location in the sentence, press Enter key, and type the new word
(C) move the cursor to the beginning of the sentence and start typing
(D) retype the whole sentence
(E) None of these
Ans: (A)

10. A(n) .............. is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices. 
(A) network
 (B) peripheral
 (C) expansion board
 (D) digital device
 (E) None of these
 Ans: (A)

 11. In word you can force a page break-  (A) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
 (B) By using the Insert/Section Break
 (C) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl + Enter
 (D) By changing the font size of your document
(E) None of these
Ans: (C)

12. Junk e-mail is also called- (A) spam
(B) spoof
(C) sniffer script
(D) spool
(E) None of these
Ans: (A)

13. Hackers- (A) all have the same motive
(B) break into other people's computers
(C) may legally break into computers as long as they do not do any damage
(D) are people who are allergic to computers
(E) None of these
Ans: (B)

14. What type of computers are client computers (most of the time) in a client-server system ? (A) Mainframe
(B) Mini-computer
(C) Microcomputer
(E) None of these
Ans: (C)

15. A computer cannot 'boot' if it does not have the- (A) Compiler
(B) Loader
(C) Operating System
(D) Assembler
(E) None of these
Ans: (C)

16. The amount of vertical space between lines of text in a document is called- (A) double-space
(B) line spacing
(C) single space
(D) vertical spacing
(E) None of these
Ans: (B)

17. Example of non-numeric data is- (A) Employee address
(B) Examination score
(C) Bank balance
(D) All of these
(E) None of these
Ans: (A)

18. What is embedded system ? (A) The programme which arrives by being wrapped in box.
(B) The programme which is the permanent part of the computer
(C) The computer which is the part of a big computer
(D) The computer and software system that control the machine
(E) None of these
Ans: (D)

19. First page of Website is termed as- (A) Homepage
(B) Index
(C) JAVA script
(D) Bookmark
(E) None of these
Ans: (A)

20. ..................... is the appearance of typed characters. (A) Size   
(B) Format
(C) Point   
(D) Colour
(E) None of these
Ans: (B)

21. When a file is saved for the first time- (A) a copy is automatically printed (B) it must be given a name to identify it
(C) it does not need a name
(D) it only needs a name if it is not going to be printed
(E) None of these
Ans: (B)

22. Office LANS, which are scattered geographically on large scale, can be connected by the use of corporate- (A) CAN
Ans: (D)

23. Where are data and programme stored when the processor uses them ? (A) Main memory
(B) Secondary memory
(C) Disk memory
(D) Programme memory
(E) None of these
Ans: (A)

24. ............... represents raw facts, where- as ................. is data made meaningful. (A) Information, reporting
(B) Data, information
(C) Information, bits
(D) Records, bytes
(E) Bits, bytes
Ans: (B)

25. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document ? (A) Ctrl + PageUp and Ctrl + PageOown
(B) Shift + Home and Shift + End
(C) Ctrl + Home and Ctrl + End
(D) The only way is by using the right scroll bar
(E) None of these
Ans: (C)

26. What characteristic of read-only memory (ROM) makes it useful ?  (A) ROM information can be easily updated.
 (B) Data in ROM is nonvolatile, that is, it remains there even without electrical power.
 (C) ROM provides very large amounts of inexpensive data storage.
 (D) ROM chips are easily swapped between different brands of computers.
 (E) None of these
 Ans: (B)

27. In page preview mode- 
 (A) You can see all pages of your document
 (B) You can only see the page you are currently working
 (C) You can only see pages that do not contain graphics
 (D) You can only see the title page of your document
 (E) None of these
 Ans: (A)

28. If the file saved earlier is edited, then- 
(A) It is essential to save the file again to store the change
(B) The change will automatically be saved in the file
(C) If the length is more than a page, the file will be needed to be saved 

(D) The name will be needed to be changed
(E) None of these
 Ans: (A)

29. When creating a word-processed document, this step involves the user changing how words on the page appear, both on the screen and in printed form- 
(A) Editing text
(B) Inserting tables and indexes
(C) Formatting text
(D) Proofing documents
(E) None of these
 Ans: (C)

30. Aligning of text in column is- 
(A) Justified
(B) Right
(C) Centre   
(D) Left
(E) None of these
 Ans: (A)