100 GK / GS Questions with Solutions


1. For Rajya Sabha, how many members are nominated by President?
(A) 7
(B) 10
(C) 12
(D) 15
Ans. (C) 12
2. Chankya was the chief advisor of which ruler ?
(A) Ashok
(B) Harshvardhan
(C) Chandragupta Maurya
(D) Kanishka
Ans. (C) Chandragupta Mourya
3. What is the direction of rotation of earth on its axis ?
(A) East to West
(B) West to East
(C) North to South
(D) South to North
Ans. (B) West to East
4. In Computers, One Byte equals to how many Bits ?
(A) 4
(B) 8
(C) 12
(D) 16
Ans. (B) 8
5. Which is the highest civilian award in India ?
(A) Padam Shri
(B) Padam Bhushan
(C) Padam Vibhushan
(D) Bharat Ratna
Ans. (D) Bharat Ratna
6. In first battle of Panipat, Babar defeated which Lodhi ruler to establish Mughals in India ?
(A) Ibrahim Lodhi
(B) Sikandar Lodhi
(C) Bahlul Lodhi
(D) Daulat Lodhi
Ans. (A) Ibrahim Lodhi
7. Which is the largest animal in world ?
(A) Giraffe
(B) Elephant
(C) Orang Utan
(D) Blue Whale
Ans. (D) Blue Whale
8. In an equilateral triange, how many sides are equal ?
(A) Two
(B) All
(C) None
(D) Not fixed
Ans.  (B) All
9. What is the name of first indigenously developed Super Computer of India ?
(A) Tejas
(B) Anupam
(C) Aryabhatt
(D) Param
Ans. (D) Param
10. Who is the first indian Tenis player to win boy’s Australian Open Junior Title ?
(A) Prakash Amritraj
(B) Rohan Bopanna
(C) Yuki Bhambri
(D) Zeeshan Ali
Ans. (C) Yuki Bhambri

11. Which colour is in the centre of Rainbow ?
(A) Red
(B) Yellow
(C) Green
(D) Violet
Ans. (C) Green
12. In terms of area, which is the smallest state in India ?
(A) Goa
(B) Sikkim
(C) Nagaland
(D) Tripura
Ans. (A) Goa
13. Who is the chairman of the Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Vice President
(D) Finance Minister
Ans. (B) Prime Minister
14. Who authored sanskrit epic Ramayana ?
(A) Ved Vyas
(B) Valmiki
(C) Surdas
(D) Tulsidas
Ans. (B) Valmiki
15. Who is the first indian woman to win Olympic medal ?
(A) P.T.Usha
(B) Shiny Abraham
(C) Karnam Malleshwari
(D) Kunjarani Devi
Ans. (C) Karnam Malleshwari
16. Which canal connects Mediterranean Sea with Red Sea ?
(A) Erie Canal
(B) Indira Gandhi Canal
(C) Panama Canal
(D) Suez Canal
Ans. (D) Suez Canal
17. According to Mahabharat, who was the last Commander-in-Chief of Kaurava army ?
(A) Ashwatthama
(B) Dronacharya
(C) Karna
(D) Shalya
Ans. (A) Ashwatthama
18. Who is the first indian cricketer to take Hat Trick in Test Cricket ?
(A) Chetan Sharma
(B) Kapil Dev
(C) Harbhajan Singh
(D) Irfan Pathan
Ans. (C) Harbhajan Singh
19. Which is the longest bone in human body ?
(A) Femur
(B) Fibula
(C) Radius
(D) Stapes
Ans. (A) Femur
20. Which luxury train travels through Maharashtra and includes Goa in its journey ?
(A) Palace on Wheels
(B) Heritage on Wheels
(C) The Deccan Odyssey
(D) Golden Chariot
Ans. (C) The Deccan Odyssey
21. German Shepherd is a popular breed of ?
(A) Dog
(B) Cat
(C) Cow
(D) Horse
Ans. (A) Dog
22. How do we better know film actor Rajeev Bhatia ?
(A) Govinda
(B) Jitendra
(C) Sunil Dutt
(D) Akshay Kumar
Ans. (D) Akshay Kumar
23. According to Ramayana, who was Bharat’s wife ?
(A) Sita
(B) Urmila
(C) Mandavi
(D) Shruthukeerti
Ans. (C) Mandevi
24. Into which water body does river Narmada flow ?
(A) Red Sea
(B) Arabian Sea
(C) Bay of Bengal
(D) Indian Ocean
Ans. (B) Arabian Sea
25. Who was Akbar’s financial advisor ?
(A) Birbal
(B) Abul Fazal
(C) Raja Todar Mal
(D) Raja Man Singh
Ans. (C) Raja Todar Mal
26. Where is Sardar Vallabhbhai Patel Police Academy situated ?
(A) Mussoorie
(B) Dehradun
(C) Chandigarh
(D) Hyderabad
Ans. (D) Hyderabad
27. Who founded Forward Block political party ?
(A) A.O.Hume
(B) Subhash Chandar Bose
(C) Motilal Nehru
(D) Shyama Prasad Mukherjee
Ans. (B) Subhash Chandar Bose
28. Who is the only cricketer to claim over 500 wickets in both Tests and One Day Internationals ?
(A) Wasim Akram
(B) Shane Warne
(C) Muttiah Muralitharan
(D) Glenn McGrath
Ans. (C) Muttiah Muralitharan
29. Which indian IT expert started web-based e-mail service Hotmail in 1996 ?
(A) Sabeer Bhatia
(B) Vinod Dham
(C) Azim Premji
(D) N.R.Narayan Murthy
Ans. (A) Sabeer Bhatia
30. Which architect designed the city of Chandigarh ?
(A) Edwin Lutyens
(B) Le Corbusier
(C) Charles Correa
(D) Herbert Baker
Ans. (B) Le Corbusier
31. Peter Parker is the original name of which fictional superhero ?
(A) Phantom
(B) Batman
(C) Superman
(D) Spiderman
Ans. (D) Spiderman
32. Which planet is referred Morning Star as well as Evening Star ?
(A) Mars
(B) Venus
(C) Jupiter
(D) Mercury
Ans. (B) Venus
33. Lumbini, the birth place of Gautam Budhdha, is in which present country ?
(A) Bhutan
(B) Nepal
(C) India
(D) Bangladesh
Ans. (B) Nepal
34. Who was the first indian woman to scale the Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal
(B) Santosh Yadav
(C) Kalpana Chawla
(D) Kiran Bedi
Ans. (A) Bachendri Pal
35. Which is not a part of our parliament ?
(A) President
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) Supreme Court
Ans. (D) Supreme Court
36. What is aquaphobia, also referred as hydrophobia, the fear of ?
(A) Water
(B) Height
(C) Darkness
(D) Thunder
Ans. (A) Water
37. Which freedom fighter authored the book Discovery of India ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhr Tilak
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Jawaharlal Nehru
Ans. (D) Jawaharlal Nehru
38. To commemorate his conquest of the Ranthambhor fort and Khandesh in Gujarat, which Mughal ruler built Buland Darwaza at Fatehpur Sikri ?
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shahjahan
Ans. (B) Akbar
39. Which is the principal ore of Mercury ?
(A) Galena
(B) Bauxite
(C) Cinnabar
(D) Hematite
Ans. (C) Cinnabar
40. Where is the Indian Institute of Science (IISc) situated ?
(A) New Delhi
(B) Ahmedabad
(C) Bengaluru
(D) Bhubaneshwar
Ans. (C) Bengaluru
41. What is the motto of the National Cadet Corps (NCC) ?
(A) Veerta Aur Vivek
(B) Bharat Mata Ki Jai
(C) Vayam Rakshaamah
(D) Ekta Aur Anushasan
Ans. (D) Ekta Aur Anushasan
42. Nifty is the main share index of which stock exchange ?
Ans. (B) NSE
43. Which planet is nearest to Sun ?
(A) Venus
(B) Mercury
(C) Earth
(D) Mars
Ans. (B) Mercury
44. According to Mahabahrat, who was Abhimanyu’s mother ?
(A) Draupadi
(B) Ulupi
(C) Chitrangada
(D) Subhadra
Ans. (D) Subhadra
45. What is the boundary line demarcating India and Pakistan known as ?
(A) Radcliffe Line
(B) McMahon Line
(C) Durand Line
(D) Curzon Line
Ans. (A) Radcliffe Line
46. The name of which Indian classical dance style, originated in north India, literally means ‘Story Teller’ ?
(A) Odissi
(B) Kuchipudi
(C) Kathak
(D) Bharatanatyam
Ans. (C) Kathak
47. Jama Masjid at Delhi, the largest in India, was built by which Mughal emperor ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Ans. (C) Shahjahan
48. Which renowned vocalist was awarded Bharat Ratna in 2008 ?
(A) Lata Mangeshkar
(B) Pt. Bhimsen Joshi
(C) Gangubai Hangal
(D) Pt. Ravi Shankar
Ans. (B) Pt. Bhimsen Joshi
49. The Althing, the oldest functioning legislative assembly in world, is the parliament of which country ?
(A) Iceland
(B) France
(C) Japan
(D) Israel
Ans. (A) Iceland
50. To measure hardness of minerals, which scale is used ?
(A) Kelvin
(B) Richter
(C) Mohs
(D) Mercalli
Ans. (C) Mohs
51. Out of four Hindu Dhams, three are dedicated to lord Vishnu & one to lord Shiva. Which one is dedicated to lord Shiva ?
(A) Puri
(B) Dwarka
(C) Badrinath
(D) Rameshwaram
Ans. (D) Rameshwaram
52. By mixing equal amount of Blue and Yellow colours, which colour will result ?
(A) Green
(B) Purple
(C) Orange
(D) Brown
Ans. (A) Green
53. Which freedom fighter is also known as Lokmanya ?
(A) Gopal Krishan Gokhle
(B) Jai Praksha Narain
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Lala Lajpat Rai
Ans. (C) Bal Gangadhar Tilak
54. By how many hours Indian Standard Time (IST) is ahead of Greenwich Mean Time (GMT) ?
(A) 4:00 Hours
(B) 4:30 Hours
(C) 5:00 Hours
(D) 5:30 Hours
Ans. (D) 5:30 Hours
55. Crescograph, a device for measuring growth in plants, was invented by which Indian scientist ?
(A) Jagadish Chandra Bose
(B) Satyendra Nath Bose
(C) Jayant Narlikar
(D) Meghnad Saha
Ans. (A) Jagadish Chandra Bose
56. On August 8, 1942, in which city Indian National Congress passed Quit India Resolution ?
(A) Karachi
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Lucknow
Ans. (B) Mumbai
57. Where is the Indira Point, the southernmost point of land in the territory of India, situated ?
(A) Lakshadweep
(B) Andaman & Nicobar Islands
(C) Kerala
(D) Tamilnadu
Ans. (B) Andaman & Nicobar Islands
58. In history, how do we better know Mughal empress Arjumand Banu Begum ?
(A) Mumtaz
(B) Noorjahan
(C) Hazrat Mahal
(D) Manmati
Ans. (A) Mumtaz
59. What line connects the points on a map that have the same temprature ?
(A) Isobar
(B) Isohel
(C) Isotherm
(D) Isohume
Ans. (C) Isotherm
60. In which river is India’s largest riverine island Majuli is situated ?
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Mahanadi
(D) Godavari
Ans. (B) Mrahmaputra
61. What is the observation that `Supply creates its own demand’ is popularly called ?
(A) Gresham’s Law
(B) Murphy’s Law
(C) Say’s Law
(D) Parkinson’s Law
Ans. (C) Say’s Law
62. In 1916, who founded Banaras Hindu University in Varanasi ?
(A) Annie Besant
(B) Madan Mohan Malaviya
(C) Syed Ahmed Khan
(D) S.Radhakrishnan
Ans. (B) Madan Mohan Malaviya
63. Who was the first Jain Tirthankar ?
(A) Rishabh Dev
(B) Neminath
(C) Parshavnath
(D) Mahavir
Ans. (A) Rishabh Dev
64. Where are the headquarters of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) situated ?
(A) Geneva
(B) Vienna
(C) Brussels
(D) The Hague
Ans. (B) Vienna
65. Which blood group is universal donor ?
(A) A
(B) B
(C) AB
(D) O
Ans. (D) O
66. Who directed 8 Oscar awards winning film ‘Slumdog Millionaire’ ?
(A) Danny Boyle
(B) David Fincher
(C) Stephen Daldry
(D) Ron Howard
Ans. (A) Danny Boyle
67. Who became the first space tourist on 28 April, 2001 ?
(A) Dennis Tito
(B) Mark Shuttleworth
(C) Gregory Olsen
(D) Anousheh Ansari
Ans. (A) Dennis Tito
68. Khajuraho temples were built by rulers of which dynasty ?
(A) Chola
(B) Pallava
(C) Chandela
(D) Chalukya
Ans. (C Chandela
69. The book `Beyond The Last Blue Mountain’ written by R.M.Lala is the biography of which industrialist ?
(A) G.D.Birla
(B) Dhirubhai Ambani
(C) Jamnalal Bajaj
(D) J.R.D.Tata
Ans. (D) J.R.D. Tata
70. Which city will host Winter Olympics in 2010 ?
(A) Turin (Italy)
(B) Sochi (Russia)
(C) Vancouver (Canada)
(D) Salt Lake City (USA)
Ans. (C) Vancouver (Canada)
71. Which term is used to describe the rearing of silkworms for the production of raw silk ?
(A) Sericulture
(B) Viticulture
(C) Horticulture
(D) Apiculture
Ans. (A) Sericulture
72. Which metal is the best conductor of electric current ?
(A) Copper
(B) Gold
(C) Silver
(D) Aluminium
Ans. (C) Silver
73. What is the popular name of Ascorbic acid ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Ans. (C) Vitamin C
74. Who was the first person to address the United Nations in Hindi ?
(A) Morarji Desai
(B) Atal Behari Vajpayee
(C) V.P.Singh
(D) P.V.Narasimha Rao
Ans. (B) Atal Behari Vajpayee
75. Which imaginary line, located at zero degrees latitude, divides the earth into Northern and Southern hemispheres ?
(A) Prime Meridian
(B) Equator
(C) Tropic of Cancer
(D) Tropic of Capricorn
Ans. (B) Equator
76. Which city did Sikandar Lodi found in 1504 on the banks of Yamuna river ?
(A) Agra
(B) Mathura
(C) Delhi
(D) Allahabad
Ans. (A) Agra
77. Who coined the name `Pakistan’ ?
(A) Muhammad Ali Jinnah
(B) Allama Iqbal
(C) Liaquat Ali Khan
(D) Chaudhary Rahmat Ali
Ans. (D) Choudhary Rahmat Ali
78. Vishvambhar Mishra was the original name of which spiritual guru ?
(A) Swami Vivekanand
(B) Chaitanya Mahaprabhu
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Swami Prabhupada
Ans. (B) Chaitanya Mahaprabhu
79. At the time of independence, who was the president of Indian National Congress ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Sardar Patel
(D) J.B.Kriplani
Ans. (D) J. B. Kriplani
80. In 1958, who became the first Indian to receive Raman Magsaysay Award ?
(A) Vinoba Bhave
(B) Baba Amte
(C) Satyajit Ray
(D) Jai Prakash Narain
Ans. (A) Vinoba Bhave
81. Which co-founder of Infosys, wrote the book `Imagining India : Ideas for the New Century’ ?
(A) N.R.Narayan Murthy
(B) N.S.Raghavan
(C) Nandan Nilekani
(D) Kris Gopalakrishnan
Ans. (C) Nandan Nilekani
82. What is the scientific name of Vinegar ?
(A) Citric Acid
(B) Acetic Acid
(C) Lactic Acid
(D) Tartaric Acid
Ans. (B) Acetic Acid
83. Who is the ex-officio chairman of Rajya Sabha ?
(A) President
(B) Vice President
(C) Prime Minister
(D) Lok Sabha Speaker
Ans. (B) Vice President
84. In 2008, who became the first Indian to win an individual gold medal in the Olympic Games ?
(A) Abhinav Bindra
(B) Vijender Kumar
(C) Leander Paes
(D) Rajyavardhan Singh Rathore
Ans. (A) Abhinav Bindra
85. Which film star founded the Telugu Desham Party ?
(A) N.T.Rama Rao
(B) M.G.Ramachandran
(C) Sivaji Ganesan
(D) J.Jayalalithaa
Ans. (A) N. T. Rama Rao
86. Who was the first Indian woman to win Miss Universe title in 1994 ?
(A) Lara Dutta
(B) Reita Faria
(C) Aishwarya Rai
(D) Sushmita Sen
Ans. (D) Sushmita Sen
87. Which is the largest brackish water lake in India ?
(A) Wular Lake,
(B) Pulicat Lake
(C) Kaliveli Lake
(D) Chilka Lake
Ans. (D) Chilka Lake
88. How do we better know playback singer Kedarnath Bhattacharya ?
(A) Shaan
(B) Lucky Ali
(C) Kumar Sanu
(D) Kishore Kumar
Ans. (C) Kumar Sanu
89. Which scientist is known as the Father of the Green Revolution in India ?
(A) Verghese Kurien
(B) M.S.Swaminathan
(C) Raja Ramanna
(D) A.P.J.Abdul Kalam
Ans. (B) M. S. Swaninathan
90. Which city is served by Jolly Grant Airport ?
(A) Jaipur
(B) Lucknow
(C) Chandigarh
(D) Dehradun
Ans. (D) Dehradun
91. In 2007, which state re-established its Vidhan Parishad (Legislative Council) after a gap of 22 years ?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans. (C) Andhra Prodesh
92. Which unit is used to measure the intensity of sound ?
(A) Decibel
(B) Ampere
(C) Parsec
(D) Tesla
Ans. (A) Decibel
93. Who wrote the patriotic song `Saare Jahan Se Achcha’ ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Bankim Chandra Chatterjee
(C) Muhammad Iqbal
(D) Kavi Pradeep
Ans. (C) Muhammad Iqbal
94. In which town of Uttar Pradesh did Gautam Buddha attain Mahaparinirvana (salvation) ?
(A) Lumbini
(B) Kushinagar
(C) Nanded
(D) Pavapuri
Ans. (B) Kushinagar
95. Who presides over the joint sittings of both houses of Parliament ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Lok Sabha Speaker
(D) Rajya Sabha Speaker
Ans. (C) Lok Sabha Speaker
96. Nathu La Pass, located in Sikkim, connects India with which country ?
(A) Nepal
(B) Bhutan
(C) Myanmar
(D) China
Ans. (C) China
97. Who is the only Indian batsman to score Triple Century in Test Cricket ?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Sachin Tendulkar
(C) V.V.S.Laxman
(D) Virender Sehwag
Ans. (D) Virender Sehwag
98. In which hill station is the Himalayan Mountaineering Institute (HMI) located ?
(A) Darjeeling
(B) Srinagar
(C) Nainital
(D) Shimla
Ans. (A) Darjeeling
99. What term is used to refer the large number which is formed by writing digit 1 followed by 100 zeros ?
(A) Billion
(B) Trillion
(C) Octillion
(D) Googol
Ans. (D) Googol
100. Zakumi, a leopard, is the official mascot of which tournament ?
(A) Commonwealth Games 2010
(B) FIFA Football World Cup 2010
(C) Cricket World Cup 2011
(D) Olympic Games 2012
Ans. (B) FIFA Football World Cup 2010